De pols in balans: diagnostiek en revalidatie van de pols


Fysiek
€ 299,-
Datum: Dinsdag 19 december 2023
Tijd: 09:00 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docenten: Msc. Maaike van der Hoeven, Msc. Paul de Buck

Algemene informatie

De pols is een zeer ingewikkeld gewricht waar 15 botten, 26 ligamenten en 23 pezen bij elkaar komen in een klein oppervlakte. Dit maakt het een hele uitdaging om specifieke pathologieën te kennen, herkennen en behandelen. Het is daarom belangrijk om de (functionele) anatomie en biomechanica goed te beheersen.

Tijdens deze cursus zal stil worden gestaan bij palpaties / anatomie in vivo van de belangrijkste ‘landmarks’ van de pols.  Dit is een vereiste is om het klinisch onderzoek degelijk te kunnen uitvoeren. Hierin ligt de nadruk op de systematiek van het onderzoek en het oefenen en interpreteren van de specifieke provocatietesten. Er worden tevens handvatten aangereikt om kritisch stil te staan bij het proces van klinisch redeneren.

In deze cursus is het eveneens de bedoeling om inzicht te krijgen van de meest voorkomende pathologieën van de pols. De volgende pathologiëen komen aan bod :

  • scaphoid fractuur
  • carpale instabiliteit
  • scapholunaire dissociatie
  • TFCC+ DRU problematiek

Tevens zal behandeling van de pols aan bod komen. Er zal hands-on geoefend worden om je manuele technieken en carpale mobilisaties te verfijnen. Ook oefentherapie ter verbetering van polsstabiliteit, en de bijbehorende functionele training zal zowel theoretisch als praktisch benaderd worden.

Kortom, de uitgelezen kans voor musculoskeletale, manuele en sporttherapeuten om kennis over de pols bij te schaven. Voorkennis is niet vereist.

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 299,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

In aanvraag 6 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Registers: Algemeen en manueel

Programma

Datum: 19 december 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

Docenten

Msc. Maaike van der Hoeven

Msc. Maaike van der Hoeven

Maaike van der Hoeven studeerde in 2009 af als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Rotterdam (BSc). Daarna heeft zij zich verder gespecialiseerd in handtherapie en is sindsdien werkzaam geweest in verschillende secundaire en tertiaire verwijscentra in Nederland en Engeland. Sinds 2016 werkt zij als zelfstandig handtherapeut in België. In 2019 behaalde ze haar Master of Science in Handtherapy aan de Universiteit van Derby, VK. 

Zowel in Nederland als België is zij geregistreerd als ‘Certified Hand Therapist’ en is zij lid van de Nederlandse vereniging voor Handtherapie (NVHT) en de Belgian Hand Therapists. Naast haar werkzaamheden in de praktijk is zij gastdocent aan de Vrije Universiteit van Brussel en is zij docent en cursus ondersteuner voor de opleiding handtherapie aan het UZ Gent. Tevens maakt zij sinds deel uit van het Scientific Committee van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT)

Msc. Paul de Buck

Msc. Paul de Buck

Paul De Buck is sinds 2004 werkzaam als kinesitherapeut. Sinds 2008 werkt hij als praktijk assistent en lector Hand Therapie aan de Universiteit Gent, Bachelor en Master of Science aan de vakgroep Revalidaite wetenschappen en kinesitherapie.

Hij behaalde in hetzelfde jaar zijn titel van Master of Science in Manuele Therapy aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2009 vervolledigde hij zijn opleiding hand revalidatie aan het Medisch Centrum Erasmus Rotterdam, Nederland. Hij is gecerticifeerd bij zowel de Belgische als Nederlandse beroepsvereniging voor hand therapie (BHT, NVHT). Sinds 2015 mag hij zichzelf een European Certified Hand Therapist (ECHT) noemen.

Hij begon als hand therapeut in het Zeeuws Hand en Pols Centrum in Goes in 2010. Tien jaar later wisselde hij van locatie en werd vestingsmanager van de nieuwe vestiging in Terneuzen. 

Naast deze activiteiten is Paul de oprichter en hoofdcoördinator van het postgraduaat hand revalidatie aan de Gentse Universiteit. 

Van 2012 tot 2022 was hij secretaris van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT). Nu is hij lid van de Website Committee.

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Algemeen fysiotherapeuten, musculoskeletale, manueel- en sporttherapeuten, handtherapeuten.

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Rotator cuff related shoulder pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig.

07 nov 2023
1 dag
Frederick Lanszweert

Diaphragm: a manual approach

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

15 dec 2023
1 dag
Msc. Wim van den Broeck

De behandeling van (chronische) lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.

16 nov 2023
2 dagen
Msc. Davy Lambrechts

Hyperventilatie ontkracht

Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.

13 nov 2023
2 dagen
Chris Lenaerts

 

© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling