Algemene informatie
In deze cursus wordt ingezoomd op de meest voorkomende schouderaandoeningen die typisch in de klinische praktijk van de fysiotherapeut gezien worden. De typische patiënt met schouderpijn uit de alledaagse beroepspraktijk staat dus centraal. De volgende schouderaandoeningen komen aan bod: subacromiale schouderpijn, frozen shoulder, acromio- en sternoclaviculaire aandoeningen, glenohumerale instabiliteit en typische schouder chirurgie (prothese, subacromiale decompressie, Laterget, cuff repair,..) Hierbij ligt de focus op een aangename mix van wetenschap met casuïstiek en ruimte voor praktijk. De afgelopen jaren is er immers veel relevant onderzoek verschenen dat zowel voor de prognose van diverse schouderaandoeningen als de fysiotherapeutische diagnostische (on)mogelijkheden als de therapeutische interventies van belang is. Tijdens de cursus worden deze resultaten uit wetenschappelijk onderzoek besproken in het licht van de alledaagse praktijk. Ook het aanbieden van concrete handvatten voor de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus.
Leerdoelen
Een update geven van de laatste wetenschappelijke evidentie met betrekking tot het klinisch onderzoek en revalidatie van de meest voorkomende schouder aandoeningen. De cursus zal opgebouwd worden aan de hand van 3 vragen per schouder aandoening:
- Wat is deze aandoening juist?
- Welke info uit het klinisch onderzoek is belangrijk?
- Wat is de huidige best-evidence behandelstrategie?
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (Sloterdijk). De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
Accreditatie verleend 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en 14 punten Kwaliteitsregister Paramedici (oefentherapeuten)
Registers: Algemeen, manueel en sport
Programma
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Datum: 21 december 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Dag 1
1. Inleiding (epidemiologie, kinesiologie, …)
2. Rotator cuff gerelateerde schouderpijn
a. Assessment
b. Evidence-based aanpak
d. Praktische workshop
2. Schouder prothese
Dag 2
1 Frozen Shoulder
a. Assessment
b. Evidence-based aanpak
d. Praktische workshop
3. Schouderinstabiliteit
e. Assesment
Docenten

Prof. dr. Filip Struyf
Filip Struyf (PhD, MSc, PT) is sportfysiotherapeut, en hoogleraar aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen (België). Zijn jarenlange onderzoeksexpertise ligt met name op het gebied van schouderklachten, meer bepaald op gebied van rotatorcuff tendinopathiën, frozen shoulder, schouder arthroplastie, scapula dyskinesia en chronisch schouderpijn. Over deze onderwerp heeft hij tal van internationale en nationale publicaties op zijn naam. Hij is eveneens actief als spreker op nationale en internationale cursussen en congressen. Hij is bestuurslid en mede-oprichter van het Schoudernetwerk Vlaanderen en redactielid van het tijdschrift “Sport en Geneeskunde”. Volgens Expertscape (http://expertscape.com/ex/shoulder+pain) de Nr.1 in schouder pijn.
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.
Gerelateerde cursussen
Combineren ‘Rotator cuff related shoulder pain’ en ‘The unstable shoulder’
Neem deel aan de cursus 'Rotator cuff related shoulder pain' en 'The unstable shoulder - pearls and pitfalls' op dinsdag 7 november 2023 en woensdag 8 november 2023 en maak gebruik van de combinatiekorting.
07 nov 2023 | |
2 dagen | |
Frederick Lanszweert |
Diagnostiek en behandeling van de elleboog
De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen.
03 nov 2023 | |
1 dag | |
Matthijs van Speybroeck |
De behandeling van (chronische) lage rugpijn
Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.
16 nov 2023 | |
2 dagen | |
Msc. Davy Lambrechts |
Hyperventilatie ontkracht
Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.
04 dec 2023 | |
2 dagen | |
Chris Lenaerts |