Diagnostiek en behandeling van de schouder


Fysiek
€ 599,- € 499,-
Data: Woensdag 20 december 2023 & Donderdag 21 december 2023
Tijd: 09:00 - 17:00u
Locatie: Rotterdam
Docent: Prof. dr. Filip Struyf

Deelname op locatie: Indien u zich voor 1 november 2023 inschrijft betaalt u slechts € 499,- voor deze cursus in plaats van € 599,-

Algemene informatie

In deze cursus wordt ingezoomd op de meest voorkomende schouderaandoeningen die typisch in de klinische praktijk van de fysiotherapeut gezien worden. De typische patiënt met schouderpijn uit de alledaagse beroepspraktijk staat dus centraal. De volgende schouderaandoeningen komen aan bod: subacromiale schouderpijn, frozen shoulder, acromio- en sternoclaviculaire aandoeningen, glenohumerale instabiliteit en typische schouder chirurgie (prothese, subacromiale decompressie, Laterget, cuff repair,..) Hierbij ligt de focus op een aangename mix van wetenschap met casuïstiek en ruimte voor praktijk. De afgelopen jaren is er immers veel relevant onderzoek verschenen dat zowel voor de prognose van diverse schouderaandoeningen als de fysiotherapeutische diagnostische (on)mogelijkheden als de therapeutische interventies van belang is. Tijdens de cursus worden deze resultaten uit wetenschappelijk onderzoek besproken in het licht van de alledaagse praktijk. Ook het aanbieden van concrete handvatten voor de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Leerdoelen

Een update geven van de laatste wetenschappelijke evidentie met betrekking tot het klinisch onderzoek en revalidatie van de meest voorkomende schouder aandoeningen. De cursus zal opgebouwd worden aan de hand van 3 vragen per schouder aandoening: 

 1. Wat is deze aandoening juist?  
 2. Welke info uit het klinisch onderzoek is belangrijk?
 3. Wat is de huidige best-evidence behandelstrategie? 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Novotel te Rotterdam. Het Novotel is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
K.P. van der Mandelelaan 150
3062 MB Rotterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en 14 punten Kwaliteitsregister Paramedici (oefentherapeuten)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 20 december 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Datum: 21 december 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

Dag 1

 1. Inleiding (epidemiologie, kinesiologie, …)
 2. Rotator cuff gerelateerde schouderpijn
  1. Assessment
  2. Evidence-based aanpak
  3. Post-operatief opties (vb. rotator cuff herstel en subacromiale decompressie)
  4. Praktische workshop
 3. Schouder prothese
 4. Acromioclaviculaire en Sternoclaviculaire aandoeningen
 5. Vragen

Dag 2

 1. Frozen Shoulder
  1. Assessment
  2. Evidence-based aanpak
  3. Post-operatief frozen shoulder
  4. Praktische workshop
 2. Chronische schouderpijn
 3. Schouder instabiliteit
  1. Assessment
  2. Behandeling
  3. Post-operatief (Laterget procedure)
  4. Praktische workshop
 4. Out-of-the box benaderingen
 5. Vragen

Docenten

Prof. dr. Filip Struyf

Prof. dr. Filip Struyf

Filip Struyf (PhD, MSc, PT) is sportfysiotherapeut, en hoogleraar aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen (België). Zijn jarenlange onderzoeksexpertise ligt met name op het gebied van schouderklachten, meer bepaald op gebied van rotatorcuff tendinopathiën, frozen shoulder, schouder arthroplastie, scapula dyskinesia en chronisch schouderpijn. Over deze onderwerp heeft hij tal van internationale en nationale publicaties op zijn naam. Hij is eveneens actief als spreker op nationale en internationale cursussen en congressen. Hij is bestuurslid en mede-oprichter van het Schoudernetwerk Vlaanderen en redactielid van het tijdschrift “Sport en Geneeskunde”. Volgens Expertscape (http://expertscape.com/ex/shoulder+pain) de Nr.1 in schouder pijn. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Diaphragm: a manual approach

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

16 jun 2023
1 dag
Msc. Wim van den Broeck

Rotator cuff related shoulder pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig.

07 nov 2023
1 dag
Frederick Lanszweert

Combineren ‘Rotator cuff related shoulder pain’ en ‘The unstable shoulder’

Neem deel aan de cursus 'Rotator cuff related shoulder pain' en 'The unstable shoulder - pearls and pitfalls' op dinsdag 7 november 2023 en woensdag 8 november 2023 en maak gebruik van de combinatiekorting.

07 nov 2023
2 dagen
Frederick Lanszweert

De pols in balans: diagnostiek en revalidatie van de pols

De pols is een zeer ingewikkeld gewricht waar 15 botten, 26 ligamenten en 23 pezen bij elkaar komen in een klein oppervlakte. Dit maakt het een hele uitdaging om specifieke pathologieën te kennen, herkennen en behandelen.

19 dec 2023
1 dag
Msc. Maaike van der Hoeven, Msc. Paul de Buck

Categorieën

 

© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling