Algemene informatie
Inleiding
Rugpijn is de meest frequente aandoening van het bewegingsapparaat. Bijna alle lage rugklachten hebben baat bij een adequate fysiotherapeutische behandeling, alleen zijn de inzichten in wat deze behandeling moet inhouden en wat de beste aanpak is grondig gewijzigd.
Veranderende klinische en wetenschappelijke kennis hebben echter dikwijls het nadeel dat van de momentum gebruik wordt gemaakt om ten onrechte volledig kom af te maken met eerder ingeburderde inzichten en te prediken om alles over een andere boeg te gooien.
Deze cursus doet dit niet, maar richt zich op de waardevolle en wetenschappelijk onderbouwde elementen binnen de diverse strekkingen over de vele jaren heen. Als rode draad staat een actieve aanpak gericht op het dagelijks functioneren van de patient voorop.
Doelstellingen
Het doel van deze totaal vernieuwde cursus is om de “state of the art” te presenteren omtrent rugaandoeningen en de meest aangewezen fysiotherapeutische aanpak. De acute, subacute, recurrente en chronische patiënt passeren de revue.
Ingeburgerde begrippen zoals ‘ergonomie’, ‘rugschool’ en ‘core stability’ worden heel kritisch benaderd. Vanuit het brede perspectief van de fysiotherapeutische aanpak wordt veel aandacht besteed aan het onderzoek en behandeling, waarbij het functioneren bijzondere aandacht krijgt.
De focus zal worden gericht op een progressief activeringsprogramma dat, aangepast aan de individuele noden van de patiënt, de belastbaarheid van de patiënt en de kwaliteit van bewegen, en aldus het functioneren en participeren verbetert.
Binnen deze cursus worden inzichten bijgebracht en handvaten aangereikt zodat de fysiotherapeut de cruciale rol facilitator en coach bij dit activeringsprogramma in volle verantwoordelijkheid kan oppakken.Binnen de 2-daagse wordt op een boeiende wijze onderbouwende theorie en hands-on praktijk afgewisseld. De beperkte groep laat toe om elke deelnemer individuele begeleiding te geven.
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici
Registers: Algemeen, manueel en sport
Programma
Tijd: 09:00 tot 17:30 uur
Datum: 31 december 2023
Tijd: 09:00 tot 17:30 uur
Dag 1
09u.00-10u.30: De lumbopelvische regio als centrale pivot in het lichaam
10u.45-12u.30: Workshop : innoverende kijk op het onderzoek van de lage rug
13u.30-15u.00: state of the art discussie over de mogelijke dysfuncties in functioneren – denken – gedrag
15u.15-17u.30: Workshop : onderzoek en behandeling van de “kwaliteit van bewegen”
Dag 2
09u.00-10u.30: workshop : het gebruik van real-time echografie in het kader van motor control
10u.45-12u30: workshop : training van kracht en uithouding: theoretische onderbouw en praktische toepassing (kabinet + thuisoefeningen)
13u.30-14u.30: Behandeling van de acute patient + casusbespreking
14u.45-16u.00: Behandeling van de recurrente patient + casusbespreking
16u.00-17u.30: Behandeling van de chronische patient + casusbespreking
Docenten

Prof. dr. Lieven Danneels
Lieven Danneels is hoogleraar aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen, Universiteit Gent.
Zowel zijn klinische expertise als zijn onderzoeksdomein situeren zich binnen het domein van de rugrevalidatie. Hij is hoofd van de onderzoeksgroep Musculoskeletale Revalidatie, Sectie Spine. Hij is een frequent gevraagd spreker op internationale en nationale fora.
In 2000 ontving Lieven de “Clinical Science Award 2000” van de Spine Society of Europe, in 2002 de “Prix de l’Academie Européenne de Médecine de Réadaptation en in 2011 is zijn werk bekroond met de ISSLS Prize van de International Society for the Study of the Lumbar Spine. Dit is wereldwijd de belangrijkste internationale prijs voor onderzoek binnen het domein van de lage rug.
In 2019 was hij organisator van het wereldcongres low back & pelvic pain in Antwerpen
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.
Gerelateerde cursussen
Unstable shoulder – pearls and pitfalls
Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder.
05 apr 2023 | |
1 dag | |
Frederick Lanszweert |
Oefentherapie bij lage rugpijn
Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.
24 apr 2023 | |
2 dagen | |
Msc. Davy Lambrechts |
De pols in balans: diagnostiek en revalidatie van de pols
De pols is een zeer ingewikkeld gewricht waar 15 botten, 26 ligamenten en 23 pezen bij elkaar komen in een klein oppervlakte. Dit maakt het een hele uitdaging om specifieke pathologieën te kennen, herkennen en behandelen.
19 dec 2023 | |
1 dag | |
Msc. Maaike van der Hoeven, Msc. Paul de Buck |
Klinisch redeneren bij nekpijn, van theorie naar praktijk
Nekklachten komen zeer veel voor. Zo is het de op drie na grootste categorie van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Onze beroepsgroep heeft in de richtlijn nekpijn de klachten onder verdeeld in 4 categorieën.
09 mei 2023 | |
2 dagen | |
Msc. Joey Kruisbeek, Msc. Rogier Bokelman |