A Lifestyle Approach to Chronic Pain


Fysiek
€ 599,-
Data: Donderdag 14 maart 2024 & Vrijdag 15 maart 2024
Tijd: 13:00 - 21:00u
Locatie: Amsterdam
Docenten: Prof. dr. Jo Nijs, Prof. dr. C. Paul van Wilgen

Algemene informatie

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij. Leefstijlfactoren zoals fysieke (in)activiteit, sedentair gedrag, veel stress, ongezonde voeding, slecht slapen, roken, alcoholgebruik en psychosociale factoren zijn voorname onderhoudende factoren voor aanhoudende pijn. Dit is van toepassing op heel uiteenlopende vormen van aanhoudende pijn, zoals aspecifieke chronische pijn, reumatische pijn, pijn bij en na kanker, post-chirurgische pijn, maar ook bij alle leeftijdscategorieën (van jong tot oud). Echter, de actuele behandelprogramma’s voor aanhoudende pijn maken onvoldoende gebruik van deze inzichten, of richten zich op slechts één van deze leefstijlfactoren. Deze cursus vult die lacune in, door clinici op te leiden in het integraal (biopsychosociaal) kijken en herkennen van alle relevante leefstijlfactoren en psychosociale factoren en de individueel aangepaste behandeling op deze factoren af te stemmen. Zulk een multimodale aanpak voor aanhoudende pijn is net ook heel leuk voor clinici om uit te voeren, zeker wanneer ze er in slagen om de patiënt te motiveren om zijn/haar leefstijl te verbeteren. Daarom ook richt deze cursus zich ook op gedragsveranderingstechnieken, door de cursist aan te leren om met motiverende gespreksvoering in combinatie met pijneducatie patiënten met aanhoudende pijn te motiveren voor een multimodale aanpak. Hierdoor verkrijg je als clinicus betere behandelresultaten, met een verbetering van de levenskwaliteit en vermindering van de pijnklachten van je patiënten tot gevolg. 

Leerdoelen:

Bij het afronden van deze 2-daagse cursus zullen deelnemers in staat zijn om:

  1. Relevante leefstijlfactoren bij patiënten met aanhoudende pijn te herkennen en identificeren;
  2. Relevante leefstijl- en psychosociale factoren bij patiënten met aanhoudende pijn te beoordelen;
  3. Motiverende gespreksvoering te combineren met pijneducatie om patiënten met aanhoudende pijn te motiveren voor een leefstijl-aanpak;
  4. Relevante leefstijlfactoren bij patiënten met aanhoudende pijn te behandelen. 

 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 12 punten Beroepsgerelateerd Fysiotherapie – Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Kwaliteitsregister Paramedici 13 punten verleend voor ergotherapeuten en oefentherapeuten

Programma

Datum: 14 maart 2024
Tijd: 13:00 tot 21:00 uur
Datum: 15 maart 2024
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

Programma dag 1:
13.00 Introductie
13.15 Leefstijl en aanhoudende pijn: de rol van stress, slaap, fysieke activiteit, voeding, alcohol en roken
15.00 Koffiepauze
15.30 Vaardigheidstraining herkennen en beoordelen van relevante leefstijlfactoren en psychosociale factoren bij patiënten met aanhoudende pijn (gebruik makend van casussen)
18.00 Lunch
19.00 Klinisch redeneren & gedeelde besluitvorming bij het opstellen van het leefstijlprogramma voor patiënten met aanhoudende pijn
21.00 Einde dag 1

Programma dag 2:
09.00 Motivatie van patiënten met aanhoudende pijn voor leefstijlveranderingen door middel van motiverende gespreksvoering en pijneducatie: vaardigheidstraining
11.00 Koffiepauze
11.15 Gedragsverandering naar een meer actieve leefstijl & betere slap bij patiënten met aanhoudende pijn
13.00 Lunch
14.00 Zelfmanagement richting gezondere voeding bij patiënten met aanhoudende pijn
14.45 Zelfmanagement ter reductie van het gebruik van opiaten bij patiënten met aanhoudende pijn
15.30 Koffiepauze
15.45 Zelfmanagement gericht op de reductive van stress en de herkenning van onderhoudende psychosociale factoren bij patiënten met aanhoudende pijn
17.00 Einde dag 2

Docenten

Prof. dr. Jo Nijs

Prof. dr. Jo Nijs

Jo Nijs is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel en gastprofessor aan de Universiteit van Gotenburg (Zweden). Hij is houder van de Leerstoel de Berekuyl academy, gericht op oncologische revalidatie. Zijn onderzoek en klinische activiteiten zijn gericht op chronische pijn bij kanker overlevers en musculoskeletale pijn. Hij is (co-)auteur van meer dan 300 peer reviewed publicaties (waaronder papers in The Lancet, JAMA Neurology en The Lancet Rheumatology), heeft >14 miljoen € aan onderzoeksubsidies bekomen, is promotor van 23 afgelegde doctoraten en fungeerde meer dan 300 maal als genodigde spreker op (inter)nationale bijeenkomsten in 25 verschillende landen (incl. 38 keynotes). Op het vlak van praktijkgerichte scholingen doceerde hij in >100 cursussen aan >3000 clinici in 12 verschillende landen en 4 continenten. Jo staat tweede gerangschikt op de wereldranglijst van chronische pijnonderzoekers (expertscape.com). In 2017 was hij laureaat van de ‘Excellence in Research Award’ van het Amerikaanse JOSPT, en in 2020 ontving hij de Francqui Leerstoel van de Universiteit Hasselt. 

Prof. dr. C. Paul van Wilgen

Prof. dr. C. Paul van Wilgen

Paul van Wilgen is gezondheidspsycholoog, fysiotherapeut en epidemioloog. Al meer dan 25 jaar doet hij onderzoek bij patiënten met chronische pijn; aandachtsgebieden zijn o.a. centrale sensitisatie, onderhoudende biopsychosociale factoren van pijn en pijneducatie. Hij schreef, met anderen, meer dan 150 publicaties rond deze thema’s. Gaf meer dan 100 lezingen en cursussen en is co-auteur van de boeken ‘Graded Activity’, ‘Pijneducatie ,  ‘Chronische pijn verklaard’ en het boek ‘Pijnproblemen in de praktijk’. In 2012 richtte hij Transcare op (www.transcare.nl)  een transdisciplinair werkende instelling voor  patiënten met langdurige pijn en vermoeidheid.  Sinds 2014 is hij gast-professor aan de Vrije Universiteit Brussel en lid van de Pain in Motion Research Group. Hij is gast docent bij verschillende instellingen zoals AVANS+, Hanzehogeschool en PPO.

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Diaphragm: a manual approach

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

29 nov 2024
1 dag
Msc. Wim van den Broeck

Fascial manipulation method (Level 1)

Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.

14 nov 2024
3 dagen
Dr. Antonio Stecco

Hyperventilatie ontkracht + boek ‘Hyperventilatie ontkracht’

Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.

02 dec 2024
2 dagen
Chris Lenaerts

Dizziness

This one day course is suitable for physiotherapists, physicians and other health professionals wishing to learn how to successfully assess and treat the dizzy patient. The course is practical in nature, evidence based and fully referenced.

13 dec 2024
1 dag
Alan Sealy

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling