Algemene informatie
“Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen.”
Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.
Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens een behandelsessie vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel, en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten.
Daarom wordt in deze praktisch georiënteerde opleiding vanuit een bio-psycho-sociaal kader geredeneerd over hoe oefentherapiemeer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …
- Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
- Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
- Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
- Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
- Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?
Dit zijn slechts enkele vragen die beantwoord worden op deze leerrijke opleidingsdag
Leerdoelen
Na deze 2-daagse opleiding:
- Heb je kennis van de belangrijkste evidentie en richtlijnen m.b.t. de behandeling van patiënten met lage rugpijn.
- Heb je een duidelijk inzicht in het ‘Mature Organism Model’ en kan je jouw patiënt hierin plaatsen.
- Kan je vanuit dit model en in combinatie met het ICF-model een duidelijk therapieplan vooropstellen voor je patiënt.
- Vertrek je vanuit de belangrijkste behandeldoelstelling voor je patiënt en kan je het oefenschema afstemmen op deze doelstelling en niet andersom.
- Heb je inzicht in enkele belangrijke principes die de motivatie en therapietrouw van je patiënt beïnvloeden en kan je deze gebruiken in je voordeel.
- Heb je een hoop inspiratie opgedaan die je kan gebruiken om jouw patiënten een stap verder te helpen in hun revalidatieproces.
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici
Registers: Algemeen, manueel en sport
Programma
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur
Datum: 19 november 2024
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur
Docenten
Msc. Davy Lambrechts
Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de “workhardening” en “sportshardening”: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug of beter te kunnen beoefenen. Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum KUL) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek. Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.
Gerelateerde cursussen
Chronische pijn
Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.
21 nov 2024 | |
2 dagen | |
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester |
Fascial manipulation method (Level 1)
Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.
14 nov 2024 | |
3 dagen | |
Dr. Antonio Stecco |
Top 6 meest voorkomende hand/polsaandoeningen
De hand is een complex en uniek orgaan waarbij een banaal letsel grote functionele beperkingen kan geven. Tijdens deze opleidingsdag komen de 6 meeste voorkomende musculoskeletale handaandoeningen aan bod.
29 nov 2024 | |
1 dag | |
Msc. Isabel Dooms, Msc. Tessa Marijnissen |
Dizziness
This one day course is suitable for physiotherapists, physicians and other health professionals wishing to learn how to successfully assess and treat the dizzy patient. The course is practical in nature, evidence based and fully referenced.
13 dec 2024 | |
1 dag | |
Alan Sealy |