De behandeling van (chronische) lage rugpijn


Fysiek
€ 599,- € 499,-
Data: Maandag 18 november 2024 & Dinsdag 19 november 2024
Tijd: 09:30 - 17:30u
Locatie: Amsterdam
Docent: Msc. Davy Lambrechts

Deelname op locatie: Indien u zich voor 1 september 2024 inschrijft betaalt u slechts € 499,- voor deze cursus in plaats van € 599,-

Algemene informatie

“Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen.”

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.
Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens een behandelsessie vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel, en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten.
Daarom wordt in deze praktisch georiënteerde opleiding vanuit een bio-psycho-sociaal kader geredeneerd over hoe oefentherapiemeer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …

 • Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
 • Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
 • Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
 • Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
 • Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?

Dit zijn slechts enkele vragen die beantwoord worden op deze leerrijke opleidingsdag

Leerdoelen

Na deze 2-daagse opleiding:

 • Heb je kennis van de belangrijkste evidentie en richtlijnen m.b.t. de behandeling van patiënten met lage rugpijn.
 • Heb je een duidelijk inzicht in het ‘Mature Organism Model’ en kan je jouw patiënt hierin plaatsen.
 • Kan je vanuit dit model en in combinatie met het ICF-model een duidelijk therapieplan vooropstellen voor je patiënt.
 • Vertrek je vanuit de belangrijkste behandeldoelstelling voor je patiënt en kan je het oefenschema afstemmen op deze doelstelling en niet andersom.
 • Heb je inzicht in enkele belangrijke principes die de motivatie en therapietrouw van je patiënt beïnvloeden en kan je deze gebruiken in je voordeel.
 • Heb je een hoop inspiratie opgedaan die je kan gebruiken om jouw patiënten een stap verder te helpen in hun revalidatieproces.

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 18 november 2024
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur
Datum: 19 november 2024
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur

Docenten

Msc. Davy Lambrechts

Msc. Davy Lambrechts

Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de “workhardening” en “sportshardening”: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug of beter te kunnen beoefenen. Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum KUL) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek. Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Fascial manipulation method (Level 1)

Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.

14 nov 2024
3 dagen
Dr. Antonio Stecco

Rotator cuff related shoulder pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig.

16 mei 2024
1 dag
Frederick Lanszweert

Unstable shoulder – pearls and pitfalls

Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder.

17 mei 2024
1 dag
Frederick Lanszweert

Chronische pijn

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.

21 nov 2024
2 dagen
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling