De behandeling van (chronische) lage rugpijn


Fysiek
€ 599,- € 499,-
Data: Donderdag 16 november 2023 & Vrijdag 17 november 2023
Tijd: 09:30 - 17:30u
Locatie: Amsterdam
Docent: Msc. Davy Lambrechts

Deelname op locatie: Indien u zich voor 16 oktober 2023 inschrijft betaalt u slechts € 499,- voor deze cursus in plaats van € 599,-

Algemene informatie

“Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen.”

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.
Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens een behandelsessie vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel, en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten.
Daarom wordt in deze praktisch georiënteerde opleiding vanuit een bio-psycho-sociaal kader geredeneerd over hoe oefentherapiemeer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …

 • Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
 • Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
 • Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
 • Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
 • Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?

Dit zijn slechts enkele vragen die beantwoord worden op deze leerrijke opleidingsdag

Leerdoelen

Na deze 2-daagse opleiding:

 • Heb je kennis van de belangrijkste evidentie en richtlijnen m.b.t. de behandeling van patiënten met lage rugpijn.
 • Heb je een duidelijk inzicht in het ‘Mature Organism Model’ en kan je jouw patiënt hierin plaatsen.
 • Kan je vanuit dit model en in combinatie met het ICF-model een duidelijk therapieplan vooropstellen voor je patiënt.
 • Vertrek je vanuit de belangrijkste behandeldoelstelling voor je patiënt en kan je het oefenschema afstemmen op deze doelstelling en niet andersom.
 • Heb je inzicht in enkele belangrijke principes die de motivatie en therapietrouw van je patiënt beïnvloeden en kan je deze gebruiken in je voordeel.
 • Heb je een hoop inspiratie opgedaan die je kan gebruiken om jouw patiënten een stap verder te helpen in hun revalidatieproces.

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 16 november 2023
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur
Datum: 17 november 2023
Tijd: 09:30 tot 17:30 uur

Docenten

Msc. Davy Lambrechts

Msc. Davy Lambrechts

Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de “workhardening” en “sportshardening”: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug of beter te kunnen beoefenen. Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum KUL) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek. Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Rotator cuff related shoulder pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig.

07 nov 2023
1 dag
Frederick Lanszweert

Knieartrose

Artrose is met bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland die dit hebben een enorm probleem. Op dit moment is artrose de op 2 na meest voorkomende aandoening in Nederland, maar de inschatting is dat artrose binnen enkele decennia op nummer 1 zal staan.

11 dec 2023
1 dag
Dr. Jesper Knoop, Dr. Martin van der Esch, Dr. Dieuwke Schiphof, Arjan de Zwart PhD, Coreline Kloek PhD, Mariëtte de Rooij PhD, Dr. Geert van der Sluis, Wendy Walrabenstein, Dr. Erwin van Spil

De pols in balans: diagnostiek en revalidatie van de pols

De pols is een zeer ingewikkeld gewricht waar 15 botten, 26 ligamenten en 23 pezen bij elkaar komen in een klein oppervlakte. Dit maakt het een hele uitdaging om specifieke pathologieën te kennen, herkennen en behandelen.

19 dec 2023
1 dag
Msc. Maaike van der Hoeven, Msc. Paul de Buck

Hyperventilatie ontkracht

Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.

04 dec 2023
2 dagen
Chris Lenaerts

 

© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling