Rotator cuff related shoulder pain


Fysiek
€ 299,-
Datum: Donderdag 16 mei 2024
Tijd: 09:30 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docent: Frederick Lanszweert

Algemene informatie

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig. Een groot deel van de patiënten binnen de dagelijkse praktijk presenteren zich met deze problematiek. 

We starten deze lesdag met een theoretisch luik rond rotator cuff insufficiëntie. We herhalen de specifieke anatomie van de schoudergordel, in het bijzonder van de rotator cuff. We gaan in op de specifieke anamnese van schouderklachten. Aansluitend gaan we praktisch aan de slag en leren we de schouder onderzoeken vanuit het perspectief van bewegen. We herevalueren de bestaande orthopedische testen binnen deze problematiek. We bespreken gedetailleerd het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools). Dit algoritme vormt doorheen de lesdag de kapstok voor onderzoek en klinisch redeneren. Vanuit een gedegen klinisch redeneren stellen we een differentiaal diagnostiek op: tendinopathie, full thickness tear en partial thickness tear of weak rotator cuff. 

Aansluitend bekijken we de rol van de fysiotherapeut in de specifieke revalidatie van deze klachten: nadruk ligt op gerichte oefentherapie van de schoudergordel. Aan de hand van casussen bespreken we de revalidatie bij reactieve en bij (calcifiërende) degeneratieve tendinopathie van de rotator cuff. Vervolgens bespreken we uitgebreid de aanpak van full thickness tear van de posterieure rotator cuff. We eindigen de lesdag met behandeling van partiële rotator cuff rupturen, uitgaande van het principe van  de weak rotator cuff en het gericht trainen van een correcte motor control rond de schoudergordel. 

 Doelstellingen 

– de cursist krijgt een update volgens de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten in de conservatieve behandeling van rotator cuff gerelateerde klachten 

– de cursist heeft inzicht in de multifactoriële aspecten en letselmechanismen die aanleiding kunnen geven tot rotator cuff insufficiëntie 

– de cursist kent de specifieke anatomie en biomechanica van de schoudergordel en kan hieraan letselmechanismen en biomechanische stoornissen koppelen die kunnen leiden tot schouderpathologie 

– de cursist heeft praktische vaardigheden om bij een patiënt met schouderpijn het klinisch onderzoek en toegevoegd onderzoek gedetailleerd uit te voeren volgens het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ en maakt hierbij gebruik van de testen met de hoogste validiteit 

– de cursist kent de principes van symptoomprovocerende en symptoomreducerende schoudertesting 

– de cursist heeft kennis om op basis van anamnese en verworven resultaten uit het klinisch onderzoek een gedegen klinisch redeneerproces uit te voeren; op basis hiervan kan de cursist een gerichte differentiaal diagnostiek opstellen bij patiënten met rotator cuff gerelateerde klachten 

– de cursist kan een gericht en gedoseerd oefentherapeutisch behandelplan opstellen bij patiënten met schouderpijn op basis van rotator cuff gerelateerde klachten 

– de cursist kan manuele technieken toepassen bij patiënten met schouderpijn op basis van rotator cuff gerelateerde klachten (o.a. mobilisations with movement, spierverlengende technieken en myofasciale technieken) als aanvulling op het oefentherapeutisch behandelplan. 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 299,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Indien de cursus in combinatie wordt gevolgd met de cursus ‘The unstable schouder – pearls and pitfalls’ (€ 299,-) op 17 mei ontvangt u een korting van € 100,- op de totaalprijs en mag u voor € 499,- deelnemen aan beide cursussen.

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 6 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 16 mei 2024
Tijd: 09:30 tot 17:00 uur

– inleiding rotator cuff insufficiëntie
– specifieke anatomie rotator cuff
– specifieke anamnese van rotator cuff gerelateerde schouderklachten
– introductie ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’
– introductie symptoomprovocatie en symptoomreductie
– onderzoek en toegevoegd onderzoek: orthopedische testen en clinical reasoning bij RC gerelateerde klachten
– opbouw gerichte oefentherapie (motor control) bij rotator cuff gerelateerde schouderklachten
– casuïstiek reactieve en (calcifiërende) degeneratieve tendinopathie
– casuïstiek full thickness tear
– casuïstiek partial thickness tear / weak rotator cuff

Docenten

Frederick Lanszweert

Frederick Lanszweert

 Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent (België). Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. 

Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds tien jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen. 

Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren, waar hij mede instaat voor het schouderonderwijs binnen het docententeam onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. Hij is lid van het ‘Ghent University Upper Limb Research Team’, onderzoeksgroep van de Revaki onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. 

Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

The painful shoulder: Complex doesn’t have to be complicated

This fast and furious two day course is suitable for ALL who work with people in pain and aims to give you the confidence and the evidence that a more simple, straightforward approach is both effective and efficient for many shoulder problems.

06 dec 2024
2 dagen
Adam Meakins

Top 6 meest voorkomende hand/polsaandoeningen

De hand is een complex en uniek orgaan waarbij een banaal letsel grote functionele beperkingen kan geven. Tijdens deze opleidingsdag komen de 6 meeste voorkomende musculoskeletale handaandoeningen aan bod.

31 mei 2024
1 dag
Msc. Isabel Dooms, Msc. Tessa Marijnissen

Chronische pijn

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.

21 nov 2024
2 dagen
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester

Fascial manipulation method (Level 1)

Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.

14 nov 2024
3 dagen
Dr. Antonio Stecco

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling