Unstable shoulder – pearls and pitfalls


Fysiek
€ 299,-
Datum: Woensdag 5 april 2023
Tijd: 09:30 - 17:00u
Locatie: Rotterdam
Docent: Frederick Lanszweert

Algemene informatie

 Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder. De rotator cuff levert een concaviteit compressie-mechanisme, dat samen met de deltoideus zorgt voor een juiste beweging van de humeruskop ten opzicht van de fossa glenoidalis. Het centraal zenuwstelsel controleert de beweging en ontvangt daarvoor feedback vanuit de structuren omheen het gewricht. Hierdoor ontstaat statische en dynamische stabiliteit. 

Wanneer de integriteit van één van deze structuren of het centraal controlemechanisme verstoord is, kan dit leiden tot glenohumerale instabiliteit. Atraumatische instabiliteit ontstaat vaak als gevolg van repetitieve bovenhandse belasting of bij aangeboren afwijkingen. Ook traumatische letselmechanismen kunnen instabiliteit veroorzaken wanneer de gewrichtsintegriteit verstoord wordt door dislocatie. 

Tijdens deze opleidingsdag bespreken we recente inzichten in het ontstaan en de behandeling van unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit. In het differentiaal diagnostisch proces bekijken we kritisch de bestaande orthopedische testen, waarbij de meest recente update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools) onze kapstok vormt en gedetailleerd besproken wordt. Principes van symptoomprovocatie en symptoomreductie worden besproken. Zo leggen we een stevige basis voor de uitwerking van een gedegen klinisch redeneermodel. 

In het behandelgedeelte focussen we op de beïnvloeding van de motorische controle omheen de schoudergordel en de aanpak van geassocieerde scapulaire dyskinesie. Aan de hand van casussen stellen we gradueel opgebouwde gerichte oefenprogramma’s op en integreren we facilitatiemechanismen van de kinetische keten. We bespreken tevens symptom modification procedures voor patiënten met ernstige multidirectionele instabiliteit. Naast oefentherapie komen ook enkele manuele technieken aan bod. Tot slot bespreken we oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-letsels, als mogelijke oorzaak van (traumatische) instabiliteit. 

Doelstellingen

– de cursist krijgt een update volgens de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten in de conservatieve behandeling van instabiliteitsklachten van de schouder en SLAP-laesies 

– de cursist heeft inzicht in de multifactoriële aspecten en letselmechanismen die aanleiding kunnen geven tot schouderinstabiliteit 

– de cursist kent de specifieke anatomie en biomechanica van de schoudergordel en kan hieraan letselmechanismen en biomechanische stoornissen koppelen die kunnen leiden tot schouderpathologie 

– de cursist heeft praktische vaardigheden om bij een patiënt met schouderpijn het klinisch onderzoek en toegevoegd onderzoek gedetailleerd uit te voeren volgens het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ en maakt hierbij gebruik van de testen met de hoogste validiteit 

– de cursist kent de principes van symptoomprovocerende en symptoomreducerende schoudertesting 

– de cursist heeft kennis om op basis van anamnese en verworven resultaten uit het klinisch onderzoek een gedegen klinisch redeneerproces uit te voeren; op basis hiervan kan de cursist een gerichte differentiaal diagnostiek opstellen bij patiënten met schouderinstabiliteit 

– de cursist kan een gericht en gedoseerd oefentherapeutisch behandelplan opstellen bij patiënten met schouderpijn op basis van uni- en multidirectionele instabiliteit en/of SLAP-laesie 

– de cursist kan manuele technieken toepassen bij patiënten met schouderpijn op basis van instabiliteit (o.a. mobilisations with movement, taping) als aanvulling op het oefentherapeutisch behandelplan. 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Novotel te Rotterdam. Het Novotel is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 299,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Indien de cursus in combinatie wordt gevolgd met de cursus ‘Rotator uff related shoulder pain’ (€ 299,-) op 4 april ontvangt u een korting van € 100,- op de totaalprijs en mag u voor € 499,- deelnemen aan beide cursussen.

Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
K.P. van der Mandelelaan 150
3062 MB Rotterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 6 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 5 april 2023
Tijd: 09:30 tot 17:00 uur

Planning
– inleiding ontstaan unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit
– specifieke anamnese van instabiliteit-gerelateerde schouderklachten
– onderzoek en toegevoegd onderzoek: orthopedische testen en clinical reasoning bij instabiliteit – update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ – symptoomprovocatie en symptoomreductie
– opbouw oefentherapie motor control schoudergordel en geassocieerde scapulaire dyskinesie
– opbouw oefentherapie facilitatiemechanismen van de kinetische keten
– casuïstiek multidirectionele instabiliteit
– symptom modification procedures bij ernstige multidirectionele instabiliteit
-oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-laesies, als oorzaak van (traumatische) instabiliteit

Docenten

Frederick Lanszweert

Frederick Lanszweert

 Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent (België). Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. 

Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds tien jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen. 

Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren, waar hij mede instaat voor het schouderonderwijs binnen het docententeam onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. Hij is lid van het ‘Ghent University Upper Limb Research Team’, onderzoeksgroep van de Revaki onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. 

Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Rotator cuff related shoulder pain

De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig.

04 apr 2023
1 dag
Frederick Lanszweert

Diaphragm: a manual approach (VOLGEBOEKT)

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

26 mei 2023
1 dag
Msc. Wim van den Broeck

Klinisch redeneren bij nekpijn, van theorie naar praktijk

Nekklachten komen zeer veel voor. Zo is het de op drie na grootste categorie van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Onze beroepsgroep heeft in de richtlijn nekpijn de klachten onder verdeeld in 4 categorieën.

09 mei 2023
2 dagen
Msc. Joey Kruisbeek, Msc. Rogier Bokelman

Rugklachten bij atleten

Atleten met lage rugproblemen behandelen is vaak een uitdagende klinische onderneming. Eerst en vooral zijn er een aantal specifieke medische aandoeningen die voornamelijk bij een sportende populatie voorkomen en waar men steeds alert op moet zijn.

26 mei 2023
1 dag
Msc. Davy Lambrechts
© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling