Algemene informatie
Nekklachten komen zeer veel voor. Zo is het de op drie na grootste categorie van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Onze beroepsgroep heeft in de richtlijn nekpijn de klachten onder verdeeld in 4 categorieën. Deze cursus zal zich dominant richten op categorie B, nekpijn graad 1 en 2 met een afwijkend beloop waar psychosociale herstelbelemmerende factoren niet op de voorgrond staan. Bij deze categorie is fysiotherapie geïndiceerd. Alleen wat kunnen we doen bij deze patiënten en wanneer kiezen we voor welke interventie? De richtlijn geeft hier helaas onvoldoende handvatten in. In deze cursus gaan we klinisch redeneren, waarbij we aan de hand van wetenschappelijke literatuur, pathofysiologie en biomechanica onderbouwde keuzes maken voor de gekozen interventie. Bijvoorbeeld wanneer kies je ervoor om de motorische controle te trainen en wanneer ga je mobiliseren? Daarnaast komen praktische vaardigheden aan bod voor zowel de diagnostiek als de therapie. De cursus is een combinatie van theorie en praktijk waarbij het zwaarte punt ligt bij de praktische vaardigheden.
Leerdoelen:
- De cursist kent na het volgens van de cursus de biomechanica van de cervicale wervelkolom.
- De cursist kent na het volgen van de cursus de anamnestische en onderzoeksgegevens welke passen bij een motor control impairment van de CWK.
- De cursist kan na het volgen van de cursus van onderzoeksvaardigheden uitvoeren welke nodig zijn om een motor control impairment van de CWK vast te stellen.
- De cursist kent na het volgen van de cursus de anamnestische en onderzoeksgegevens welke passen bij een patient met nekklachten waarbij een mobiliteitsbeperking een rol speelt.
- De cursist kan na het volgen van de cursus van onderzoeksvaardigheden uitvoeren welke nodig zijn om een mobiliteitsbeperking vast te stellen en te behandelen.
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici
Registers: Algemeen, manueel en sport
Programma
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Datum: 10 mei 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Dag 1:
Introductie
Klinisch redeneren algemeen
Innervatie van de CWK
Mechanica van de CWK
Differentiatie testen
Classificeren nekpijn
Nekpijn met mobiliteitsbeperking
Theorie
Anamnestische gegevens en onderzoeksgegeven
Uitvoeren van de onderzoeksvaardigheden
Behandeling
Dag 2:
Behandeling nekpijn met mobiliteitsbeperking
Nekpijn en een motor control impairment
Theorie
Anamnestische gegevens en onderzoeksgegeven
Uitvoeren van de onderzoeksvaardigheden
Behandeling
Casuïstiek
Afronding
Docenten
Msc. Joey Kruisbeek
Joey Kruisbeek is fysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut en Maitland manueel therapeut.Daarnaast is Joey werkzaam geweest als kerndocent bij de Masteropleiding Orthopedisch manuele therapie aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment geeft hij nascholingscursussen voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Binnen de nascholing wordt de koppeling gemaakt van de wetenschappelijke kennis naar de praktijk en wordt er gekeken vanuit verschillende constructen.
Msc. Rogier Bokelman
Rogier Bokelman is fysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut en mede-eigenaar van OREC. Binnen OREC houdt hij zich bezig met het behandelen van orthopedische en wervelkolomgerelateerde klachten.
Daarnaast is Rogier werkzaam geweest als kerndocent bij de Masteropleiding Orthopedisch manuele therapie aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment geeft hij nascholingscursussen voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten en zit hij in het specialisten team bij de Raad voor Accreditatie.
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten
Gerelateerde cursussen
Advanced manual therapy for the thoracic complex: a full spectrum approach
In deze gevorderde cursus gaan we dieper in op de complexe anatomie en biomechanica van het thoracale complex en bieden we een allesomvattende benadering van manuele therapie die verder gaat dan de standaardtechnieken.
22 mei 2025 | |
2 dagen | |
Msc. Wim van den Broeck |
Fascial manipulation method (Level 1)
Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.
08 mei 2025 | |
3 dagen | |
Dr. Antonio Stecco |
Chronische pijn
Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.
12 jun 2025 | |
2 dagen | |
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester |
Therapeutic movement and exercise
Modern clinical practice requires clinicians to bring together many diverse elements from a wide range of areas. This can often be confusing, overwhelming and leaving many feeling unprepared by previous education.
15 mei 2025 | |
2 dagen | |
Ben Cornack |