Klinisch redeneren bij nekpijn, van theorie naar praktijk


Fysiek
€ 599,-
Data: Dinsdag 9 mei 2023 & Woensdag 10 mei 2023
Tijd: 09:00 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docenten: Msc. Joey Kruisbeek, Msc. Rogier Bokelman

Algemene informatie

Nekklachten komen zeer veel voor. Zo is het de op drie na grootste categorie van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Onze beroepsgroep heeft in de richtlijn nekpijn de klachten onder verdeeld in 4 categorieën. Deze cursus zal zich dominant richten op categorie B, nekpijn graad 1 en 2 met een afwijkend beloop waar psychosociale herstelbelemmerende factoren niet op de voorgrond staan. Bij deze categorie is fysiotherapie geïndiceerd. Alleen wat kunnen we doen bij deze patiënten en wanneer kiezen we voor welke interventie? De richtlijn geeft hier helaas onvoldoende handvatten in. In deze cursus gaan we klinisch redeneren, waarbij we aan de hand van wetenschappelijke literatuur, pathofysiologie en biomechanica onderbouwde keuzes maken voor de gekozen interventie. Bijvoorbeeld wanneer kies je ervoor om de motorische controle te trainen en wanneer ga je mobiliseren? Daarnaast komen praktische vaardigheden aan bod voor zowel de diagnostiek als de therapie. De cursus is een combinatie van theorie en praktijk waarbij het zwaarte punt ligt bij de praktische vaardigheden. 

Leerdoelen:

  • De cursist kent na het volgens van de cursus de biomechanica van de cervicale wervelkolom.
  • De cursist kent na het volgen van de cursus de anamnestische en onderzoeksgegevens welke passen bij een motor control impairment van de CWK.
  • De cursist kan na het volgen van de cursus van onderzoeksvaardigheden uitvoeren welke nodig zijn om een motor control impairment van de CWK vast te stellen.
  • De cursist kent na het volgen van de cursus de anamnestische en onderzoeksgegevens welke passen bij een patient met nekklachten waarbij een mobiliteitsbeperking een rol speelt.
  • De cursist kan na het volgen van de cursus van onderzoeksvaardigheden uitvoeren welke nodig zijn om een mobiliteitsbeperking vast te stellen en te behandelen.

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

In aanvraag 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 9 mei 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Datum: 10 mei 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

Dag 1:
Introductie
Klinisch redeneren algemeen
Innervatie van de CWK
Mechanica van de CWK
Differentiatie testen
Classificeren nekpijn
Nekpijn met mobiliteitsbeperking
Theorie
Anamnestische gegevens en onderzoeksgegeven
Uitvoeren van de onderzoeksvaardigheden
Behandeling

Dag 2:
Behandeling nekpijn met mobiliteitsbeperking
Nekpijn en een motor control impairment
Theorie
Anamnestische gegevens en onderzoeksgegeven
Uitvoeren van de onderzoeksvaardigheden
Behandeling
Casuïstiek
Afronding

Docenten

Msc. Joey Kruisbeek

Msc. Joey Kruisbeek

Joey Kruisbeek is fysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut en Maitland manueel therapeut.Daarnaast is Joey werkzaam geweest als kerndocent bij de Masteropleiding Orthopedisch manuele therapie aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment geeft hij nascholingscursussen voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Binnen de nascholing wordt de koppeling gemaakt van de wetenschappelijke kennis naar de praktijk en wordt er gekeken vanuit verschillende constructen.  

Msc. Rogier Bokelman

Msc. Rogier Bokelman

Rogier Bokelman is fysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut en mede-eigenaar van OREC. Binnen OREC houdt hij zich bezig met het behandelen van orthopedische en wervelkolomgerelateerde klachten.  

Daarnaast is Rogier werkzaam geweest als kerndocent bij de Masteropleiding Orthopedisch manuele therapie aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment geeft hij nascholingscursussen voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten en zit hij in het specialisten team bij de Raad voor Accreditatie. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Oefentherapie bij lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.

24 apr 2023
2 dagen
Msc. Davy Lambrechts

Dizziness

This one day course is suitable for physiotherapists, physicians and other health professionals wishing to learn how to successfully assess and treat the dizzy patient. The course is practical in nature, evidence based and fully referenced.

12 dec 2023
1 dag
Alan Sealy

Diagnostiek en behandeling van de elleboog

De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen.

03 nov 2023
1 dag
Matthijs van Speybroeck

A Lifestyle Approach to Chronic Pain

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij. Leefstijlfactoren zoals fysieke (in)activiteit, sedentair gedrag, veel stress, ongezonde voeding, slecht slapen, roken, alcoholgebruik en psychosociale factoren zijn voorname onderhoudende factoren voor aanhoudende pijn.

08 jun 2023
2 dagen
Prof. dr. Jo Nijs, Prof. dr. C. Paul van Wilgen
© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling