Algemene informatie
Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillende facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke patiëntenpopulatie.
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren of belemmert onbewust in prestaties, slaap en herstelvermogen. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.
Deelnemers aan deze scholing verkrijgen gevorderde inzichten in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk maken zij kennis met de verschillen de facetten van ademfysiologie: de chemie, de anatomie, de neurologie allen direct in relatie met het bewegingsapparaat en focus op preventie en herstel. We doen diverse ademoefeningen en een ademtest. We bespreken welke observaties en vragen belangrijk kunnen zijn in de anamnese die nu worden overgeslagen. We bespreken de relatie tussen ademhaling en diverse fysiotherapeutische oefeningen en hoe het effect van deze oefeningen mogelijk verbeterd of verslechter door bewuste regulatie van de ademhaling.
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 375,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
Accreditatie verleend 6 punten (Beroepsgerelateerd Fysiotherapie) Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)
Kwaliteitsregister Paramedici: in aanvraag
Programma
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
08.30 – 09.00 Inloop
09.00 – 10.00 Welkom, Kennismaking + Oefening #1
10.00 – 12.00 Ademfysiologie: de chemie, de neurologie en anatomie + Ademtest
12.00 – 12.45 Oefening #2
12.45 – 13.30 Lunch
13.30 – 15.00 Functioneel Ademhalen: Ademcoördinatie, neusademhaling oefening #3
15.00 – 15.20 Pauze
15.20 – 17.00 HRV, Coherent Ademhalen, Evaluatie, Afronding
Docenten
Steven Zwerink
Steven heeft een verleden als topsporter, bekroond met een zilveren medaille tijdens het NK 2007 voor de 400m sprint en als lid van het nationale estafetteteam. Echter, pas jaren later na een levensveranderend ongeval in 2018 ontdekte Steven het ware potentieel van ademhalingstechnieken voor prestatieverbetering, stressreductie, versneld herstel en slaapoptimalisatie.
Steven realiseerde zich dat de sleutel tot optimale gezondheid en topprestaties vaak over het hoofd wordt gezien: de ademhaling. Niet alleen is onze ademhaling de spiegel van onze gezondheid, maar het is ook de toegangspoort tot ons zenuwstelsel en onze interne chemie. Vanaf dat moment is het zijn missie geworden om de kennis van ademhalingstechnieken uit diverse leerscholen verder te verspreiden in de wereld van sport, zorg en educatie. Hij volgde diverse trainingen en opleidingen bij instructeurs van o.a. de Wim Hof Methode, Buteyko, Epiphora Methode en Stig Severinsen.
Steven geeft tegenwoordig workshops en trainingen bij toonaangevende ziekenhuizen (o.a. MST en UMCG), fysiotherapie- en ergotherapiepraktijken, en in is veelgevraagd gastdocent bij o.a Saxion Hogeschool. Zijn multidisciplinaire benadering combineert jaren van topsportervaring met ondernemerschap en een diepgaande kennis van ademhalingsfysiologie. Zijn partners zijn onder andere Pro-F Fysiotherapie, Fyrtuoos Fysiotherapie en Daniels Tandheelkunde. Daarnaast werkte hij reeds met diverse voetbalclubs en spelers uit het betaald voetbal en met topsporters uit de atletiek, auto- en vechtsport.
Reinout van Vliet
Reinout van Vliet is als revalidatiearts geïnteresseerd in de rol van ademhaling binnen de revalidatie. Hij is een ware verbinder en kijkt met een innovatieve blik naar de zorg en naar revalidatie.
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.
Gerelateerde cursussen
Therapeutic movement and exercise
Modern clinical practice requires clinicians to bring together many diverse elements from a wide range of areas. This can often be confusing, overwhelming and leaving many feeling unprepared by previous education.
15 mei 2025 | |
2 dagen | |
Ben Cornack |
Advanced manual therapy for the thoracic complex: a full spectrum approach
In deze gevorderde cursus gaan we dieper in op de complexe anatomie en biomechanica van het thoracale complex en bieden we een allesomvattende benadering van manuele therapie die verder gaat dan de standaardtechnieken.
22 mei 2025 | |
2 dagen | |
Msc. Wim van den Broeck |
Hyperventilatie ontkracht + boek ‘Hyperventilatie ontkracht’
Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.
03 nov 2025 | |
2 dagen | |
Chris Lenaerts |
Chronische pijn
Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.
12 jun 2025 | |
2 dagen | |
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester |