Unstable shoulder – pearls and pitfalls


Fysiek
€ 299,-
Datum: Vrijdag 17 mei 2024
Tijd: 09:30 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docent: Frederick Lanszweert

Algemene informatie

Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder. De rotator cuff levert een concaviteit compressie-mechanisme, dat samen met de deltoideus zorgt voor een juiste beweging van de humeruskop ten opzicht van de fossa glenoidalis. Het centraal zenuwstelsel controleert de beweging en ontvangt daarvoor feedback vanuit de structuren omheen het gewricht. Hierdoor ontstaat statische en dynamische stabiliteit. 

Wanneer de integriteit van één van deze structuren of het centraal controlemechanisme verstoord is, kan dit leiden tot glenohumerale instabiliteit. Atraumatische instabiliteit ontstaat vaak als gevolg van repetitieve bovenhandse belasting of bij aangeboren afwijkingen. Ook traumatische letselmechanismen kunnen instabiliteit veroorzaken wanneer de gewrichtsintegriteit verstoord wordt door dislocatie. 

Tijdens deze opleidingsdag bespreken we recente inzichten in het ontstaan en de behandeling van unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit. In het differentiaal diagnostisch proces bekijken we kritisch de bestaande orthopedische testen, waarbij de meest recente update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools) onze kapstok vormt en gedetailleerd besproken wordt. Principes van symptoomprovocatie en symptoomreductie worden besproken. Zo leggen we een stevige basis voor de uitwerking van een gedegen klinisch redeneermodel. 

In het behandelgedeelte focussen we op de beïnvloeding van de motorische controle omheen de schoudergordel en de aanpak van geassocieerde scapulaire dyskinesie. Aan de hand van casussen stellen we gradueel opgebouwde gerichte oefenprogramma’s op en integreren we facilitatiemechanismen van de kinetische keten. We bespreken tevens symptom modification procedures voor patiënten met ernstige multidirectionele instabiliteit. Naast oefentherapie komen ook enkele manuele technieken aan bod. Tot slot bespreken we oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-letsels, als mogelijke oorzaak van (traumatische) instabiliteit. 

Doelstellingen

– de cursist krijgt een update volgens de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten in de conservatieve behandeling van instabiliteitsklachten van de schouder en SLAP-laesies 

– de cursist heeft inzicht in de multifactoriële aspecten en letselmechanismen die aanleiding kunnen geven tot schouderinstabiliteit 

– de cursist kent de specifieke anatomie en biomechanica van de schoudergordel en kan hieraan letselmechanismen en biomechanische stoornissen koppelen die kunnen leiden tot schouderpathologie 

– de cursist heeft praktische vaardigheden om bij een patiënt met schouderpijn het klinisch onderzoek en toegevoegd onderzoek gedetailleerd uit te voeren volgens het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ en maakt hierbij gebruik van de testen met de hoogste validiteit 

– de cursist kent de principes van symptoomprovocerende en symptoomreducerende schoudertesting 

– de cursist heeft kennis om op basis van anamnese en verworven resultaten uit het klinisch onderzoek een gedegen klinisch redeneerproces uit te voeren; op basis hiervan kan de cursist een gerichte differentiaal diagnostiek opstellen bij patiënten met schouderinstabiliteit 

– de cursist kan een gericht en gedoseerd oefentherapeutisch behandelplan opstellen bij patiënten met schouderpijn op basis van uni- en multidirectionele instabiliteit en/of SLAP-laesie 

– de cursist kan manuele technieken toepassen bij patiënten met schouderpijn op basis van instabiliteit (o.a. mobilisations with movement, taping) als aanvulling op het oefentherapeutisch behandelplan. 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 299,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Indien de cursus in combinatie wordt gevolgd met de cursus ‘Rotator uff related shoulder pain’ (€ 299,-) op 16 mei ontvangt u een korting van € 100,- op de totaalprijs en mag u voor € 499,- deelnemen aan beide cursussen.

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 6 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 17 mei 2024
Tijd: 09:30 tot 17:00 uur

Planning
– inleiding ontstaan unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit
– specifieke anamnese van instabiliteit-gerelateerde schouderklachten
– onderzoek en toegevoegd onderzoek: orthopedische testen en clinical reasoning bij instabiliteit – update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ – symptoomprovocatie en symptoomreductie
– opbouw oefentherapie motor control schoudergordel en geassocieerde scapulaire dyskinesie
– opbouw oefentherapie facilitatiemechanismen van de kinetische keten
– casuïstiek multidirectionele instabiliteit
– symptom modification procedures bij ernstige multidirectionele instabiliteit
-oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-laesies, als oorzaak van (traumatische) instabiliteit

Docenten

Frederick Lanszweert

Frederick Lanszweert

 Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent (België). Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. 

Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds tien jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen. 

Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren, waar hij mede instaat voor het schouderonderwijs binnen het docententeam onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. Hij is lid van het ‘Ghent University Upper Limb Research Team’, onderzoeksgroep van de Revaki onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. 

Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Diagnostiek en behandeling van de elleboog

De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen.

17 mei 2024
1 dag
Matthijs van Speybroeck

Toegepaste Ademfysiologie

Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel.

28 jun 2024
1 dag
Reinout van Vliet, Steven Zwerink

De behandeling van (chronische) lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.

18 nov 2024
2 dagen
Msc. Davy Lambrechts

Combineren ‘Rotator cuff related shoulder pain’ en ‘The unstable shoulder’

Neem deel aan de cursus 'Rotator cuff related shoulder pain' en 'The unstable shoulder - pearls and pitfalls' op donderdag 16 mei 2024 en vrijdag 17 mei 2024 en maak gebruik van de combinatiekorting.

16 mei 2024
2 dagen
Frederick Lanszweert

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling