Algemene informatie
De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen. Zonder goede elleboogfunctie zullen veel activiteiten, hobby’s of sporten dus vaak spaak lopen.
Tijdens deze cursus gaan we dieper in op de anatomie en biomechanica van de elleboog, van waaruit we beter kunnen begrijpen hoe elleboogblessures en -dysfuncties tot stand komen. We bespreken de meest voorkomende pathologieën, opgedeeld in de laterale loge en de mediale loge, beter bekend als de zogenaamde tenniselleboog en golferselleboog. Populaire diagnoses, maar weten we hiermee wel voldoende? Aan ons om dit grondiger te evalueren om zo tot een meer specifieke diagnose en behandeling te komen.
Het is dan ook belangrijk als kinesitherapeut om dit op basis van wetenschappelijke evidentie en aan de hand van klinisch onderzoek uit te voeren. In deze cursus is het daarom de bedoeling om een overzicht te krijgen van de meest gebruikte klinische testen en interpretaties hiervan.
Vanuit een juiste diagnose is het vervolgens essentieel om een goed behandelingsplan op te stellen. De aanpak van deze problematiek is multifactorieel. We bekijken dit lokaal én vanuit een meer holistische visie, om tot een efficiënte en geslaagde revalidatie te komen. We overlopen daarnaast de manuele, myofasciale en neurogene technieken die we hierbij hanteren. Naast deze hands-on technieken zullen we ook een stevige portie oefentherapie bespreken, uiteenlopend van dagdagelijkse oefeningen tot de meest complexe high load revalidatieoefeningen binnen de (top)sport.
Leerdoelen
Tijdens deze cursus zullen kennis en vaardigheden over de elleboogdiagnostiek en -behandeling aangereikt worden. Meer specifiek zal er ingegaan worden op:
- Anatomie en biomechanica van de elleboog
- Wetenschappelijke evidentie rond elleboogpathologie en –revalidatie
- Uitgebreid klinisch onderzoek van de elleboog
- Manuele behandeltechnieken
- Oefentherapie voor de dagdagelijkse patiënt en de (top)sporter
Op het einde van de cursus is het dan ook de bedoeling om een duidelijk overzicht te bieden van een allesomvattende revalidatie.
Overige informatie
De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 299,- (vrijgesteld van BTW), bij uw aanmelding voor 17 april 2024 inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).
Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam
Accreditatie
Accreditatie verleend 6 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en Kwaliteitsregister Paramedici in aanvraag
Registers: Algemeen, manueel, sport en vakinhoudelijk
Docenten
Matthijs van Speybroeck
Matthijs van Speybroeck studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie binnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als Manueel therapeut (Ugent) en Myofasciaal therapeut (Trigger). Daarnaast heeft hij een achtergrond in de tennissport met vele jaren ervaring als tennistrainer en kracht-en conditietrainer. Zijn ervaring als sportkinesitherapeut bouwde hij op bij Groep Sam in Bree. Daarnaast heeft Matthijs als kracht en-conditietrainer gewerkt op de Kim Clijsters Tennis academy. Hieruit is zijn specialisatie ontstaan in het behandelen en begeleiden van bovenhandse sporters. Sinds 2022 is Matthijs aan de slag in zijn eigen zaak ‘Praktijk Mobilis’ te Hasselt.
Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en cursussen over sportgerelateerde topics op symposia zoals Limco Sportcongres (Hasselt, 2018), European Open Tennis Conference (Antwerpen 2019), Gastdocent UAntwerpen (Elleboog topics).
Niveau / Doelgroep
Niveau
Post HBO
Doelgroep
Fysiotherapeuten, sportfysiotherapeuten, manueel therapeuten, oefentherapeuten en osteopaten.
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.
Gerelateerde cursussen
Chronische pijn
Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.
12 jun 2025 | |
2 dagen | |
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester |
Hyperventilatie ontkracht + boek ‘Hyperventilatie ontkracht’
Hyperventilatie is een hoogst actuele en nog al te vaak miskende problematiek. Deze tweedaagse opleiding biedt de cursist een helder inzicht in de holistische aanpak van dit angst- en spanningssyndroom.
03 nov 2025 | |
2 dagen | |
Chris Lenaerts |
Fascial manipulation method (Level 2)
In the Level 2 Fascial Manipulation® course (FM-2), participants expand on their understanding of the biomechanical model to treat patients with multi-segmental dysfunctions more efficiently.
13 nov 2025 | |
3 dagen | |
Dr. Antonio Stecco |
Advanced manual therapy for the thoracic complex: a full spectrum approach
In deze gevorderde cursus gaan we dieper in op de complexe anatomie en biomechanica van het thoracale complex en bieden we een allesomvattende benadering van manuele therapie die verder gaat dan de standaardtechnieken.
22 mei 2025 | |
2 dagen | |
Msc. Wim van den Broeck |