‘Rotator cuff related shoulder pain’ en ‘The unstable shoulder’


Fysiek
€ 599,-
Datum: Dinsdag 4 april 2023
Tijd: 09:30 - 17:00u
Locatie: Rotterdam
Docent: Frederick Lanszweert

Algemene informatie

Dag 1:  ‘Rotator cuff related shoulder pain’ 

 De belangrijkste redenen van schouderpijn zijn rotator cuff gerelateerd. Deze aandoeningen belemmeren het functioneren, zowel binnen de dagelijkse belasting als binnen het sporten, en zijn vaak maanden tot jaren aanwezig. Een groot deel van de patiënten binnen de dagelijkse praktijk presenteren zich met deze problematiek. 

We starten deze lesdag met een theoretisch luik rond rotator cuff insufficiëntie. We herhalen de specifieke anatomie van de schoudergordel, in het bijzonder van de rotator cuff. We gaan in op de specifieke anamnese van schouderklachten. Aansluitend gaan we praktisch aan de slag en leren we de schouder onderzoeken vanuit het perspectief van bewegen. We herevalueren de bestaande orthopedische testen binnen deze problematiek. We bespreken gedetailleerd het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools). Dit algoritme vormt doorheen de lesdag de kapstok voor onderzoek en klinisch redeneren. Vanuit een gedegen klinisch redeneren stellen we een differentiaal diagnostiek op: tendinopathie, full thickness tear en partial thickness tear of weak rotator cuff. 

Aansluitend bekijken we de rol van de fysiotherapeut in de specifieke revalidatie van deze klachten: nadruk ligt op gerichte oefentherapie van de schoudergordel. Aan de hand van casussen bespreken we de revalidatie bij reactieve en bij (calcifiërende) degeneratieve tendinopathie van de rotator cuff. Vervolgens bespreken we uitgebreid de aanpak van full thickness tear van de posterieure rotator cuff. We eindigen de lesdag met behandeling van partiële rotator cuff rupturen, uitgaande van het principe van de weak rotator cuff en het gericht trainen van een correcte motor control rond de schoudergordel. 

Dag 2:  ‘The unstable shoulder: pearls and pitfalls’ 

 Schouderinstabiliteit verwijst naar het onvermogen om de humeruskop in het glenoid te houden. Stabilisatie gebeurt door complexe interactie tussen passieve benige structuren, ligamenten en dynamische neuromusculaire controle rondom de schouder. De rotator cuff levert een concaviteit compressie-mechanisme, dat samen met de deltoideus zorgt voor een juiste beweging van de humeruskop ten opzicht van de fossa glenoidalis. Het centraal zenuwstelsel controleert de beweging en ontvangt daarvoor feedback vanuit de structuren omheen het gewricht. Hierdoor ontstaat statische en dynamische stabiliteit. 

Wanneer de integriteit van één van deze structuren of het centraal controlemechanisme verstoord is, kan dit leiden tot glenohumerale instabiliteit. Atraumatische instabiliteit ontstaat vaak als gevolg van repetitieve bovenhandse belasting of bij aangeboren afwijkingen. Ook traumatische letselmechanismen kunnen instabiliteit veroorzaken wanneer de gewrichtsintegriteit verstoord wordt door dislocatie. 

Tijdens deze opleidingsdag bespreken we recente inzichten in het ontstaan en de behandeling van unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit. In het differentiaal diagnostisch proces bekijken we kritisch de bestaande orthopedische testen, waarbij de meest recente update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ (Prof. Dr. Ann Cools) onze kapstok vormt en gedetailleerd besproken wordt. Principes van symptoomprovocatie en symptoomreductie worden besproken. Zo leggen we een stevige basis voor de uitwerking van een gedegen klinisch redeneermodel. 

In het behandelgedeelte focussen we op de beïnvloeding van de motorische controle omheen de schoudergordel en de aanpak van geassocieerde scapulaire dyskinesie. Aan de hand van casussen stellen we gradueel opgebouwde gerichte oefenprogramma’s op en integreren we facilitatiemechanismen van de kinetische keten. We bespreken tevens symptom modification procedures voor patiënten met ernstige multidirectionele instabiliteit. Naast oefentherapie komen ook enkele manuele technieken aan bod. Tot slot bespreken we oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-letsels, als mogelijke oorzaak van (traumatische) instabiliteit. 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Novotel te Rotterdam. Het Novotel is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 499,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Hotel Novotel Rotterdam Brainpark
K.P. van der Mandelelaan 150
3062 MB Rotterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 4 april 2023
Tijd: 09:30 tot 17:00 uur

Dag 1

– inleiding rotator cuff insufficiëntie
– specifieke anatomie rotator cuff
– specifieke anamnese van rotator cuff gerelateerde schouderklachten
– introductie ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’
– introductie symptoomprovocatie en symptoomreductie
– onderzoek en toegevoegd onderzoek: orthopedische testen en clinical reasoning bij RC gerelateerde klachten
– opbouw gerichte oefentherapie (motor control) bij rotator cuff gerelateerde schouderklachten
– casuïstiek reactieve en (calcifiërende) degeneratieve tendinopathie
– casuïstiek full thickness tear
– casuïstiek partial thickness tear / weak rotator cuff

Dag 2
– inleiding ontstaan unidirectionele en multidirectionele schouderinstabiliteit
– specifieke anamnese van instabiliteit-gerelateerde schouderklachten
– onderzoek en toegevoegd onderzoek: orthopedische testen en clinical reasoning bij instabiliteit – update van het ‘algoritme voor vroege detectie van schouderpathologie’ – symptoomprovocatie en symptoomreductie
– opbouw oefentherapie motor control schoudergordel en geassocieerde scapulaire dyskinesie
– opbouw oefentherapie facilitatiemechanismen van de kinetische keten
– casuïstiek multidirectionele instabiliteit
– symptom modification procedures bij ernstige multidirectionele instabiliteit
– oorzaak, onderzoek en aanpak van SLAP-laesies, als oorzaak van (traumatische) instabiliteit

Docenten

Frederick Lanszweert

Frederick Lanszweert

 Frederick Lanszweert is in 2006 afgestudeerd als master in de Revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie aan de Universiteit Gent (België). Sinds die tijd is hij werkzaam in een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Zeeuws-Vlaanderen. In 2007 behaalde hij het diploma Manuele Therapie aan de Universiteit Gent. 

Zijn bijzondere interesse in de behandeling van patiënten met schouderklachten leidde ertoe dat hij sinds een twaalftal jaar de subspecialisatie van schouderfysiotherapeut voert in Zeeland. Sinds tien jaar ondersteunt hij zijn fysiotherapeutische schouderdiagnostiek als musculoskeletaal echografist. Hij is actief lid van het SchouderNetwerk Zeeland, waar hij als vakinhoudelijk bestuurslid verantwoordelijk is voor artikelrondes en voor organisatie en opvolging van opleidingen en bijscholingen. 

Hij werkt ook deeltijds aan de Universiteit Gent als praktijkassistent in de bachelor- en masterjaren, waar hij mede instaat voor het schouderonderwijs binnen het docententeam onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. Hij is lid van het ‘Ghent University Upper Limb Research Team’, onderzoeksgroep van de Revaki onder leiding van Prof Dr. Ann Cools. 

Hij is co-auteur van het boek ‘Shoulder Rehabilitation – a practical guide for the clinician’ van auteur Ann Cools. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Dizziness

This one day course is suitable for physiotherapists, physicians and other health professionals wishing to learn how to successfully assess and treat the dizzy patient. The course is practical in nature, evidence based and fully referenced.

13 dec 2024
1 dag
Alan Sealy

Top 6 meest voorkomende hand/polsaandoeningen

De hand is een complex en uniek orgaan waarbij een banaal letsel grote functionele beperkingen kan geven. Tijdens deze opleidingsdag komen de 6 meeste voorkomende musculoskeletale handaandoeningen aan bod.

29 nov 2024
1 dag
Msc. Isabel Dooms, Msc. Tessa Marijnissen

De behandeling van (chronische) lage rugpijn

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren.

18 nov 2024
2 dagen
Msc. Davy Lambrechts

Chronische pijn

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.

21 nov 2024
2 dagen
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling