Diagnostiek en behandeling van de schouder


Fysiek
€ 599,-
Data: Dinsdag 18 april 2023 & Woensdag 19 april 2023
Tijd: 09:00 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docent: Prof. dr. Filip Struyf

Algemene informatie

In deze cursus wordt ingezoomd op de meest voorkomende schouderaandoeningen die typisch in de klinische praktijk van de fysiotherapeut gezien worden. De typische patiënt met schouderpijn uit de alledaagse beroepspraktijk staat dus centraal. De volgende schouderaandoeningen komen aan bod: subacromiale schouderpijn, frozen shoulder, acromio- en sternoclaviculaire aandoeningen, glenohumerale instabiliteit en typische schouder chirurgie (prothese, subacromiale decompressie, Laterget, cuff repair,..) Hierbij ligt de focus op een aangename mix van wetenschap met casuïstiek en ruimte voor praktijk. De afgelopen jaren is er immers veel relevant onderzoek verschenen dat zowel voor de prognose van diverse schouderaandoeningen als de fysiotherapeutische diagnostische (on)mogelijkheden als de therapeutische interventies van belang is. Tijdens de cursus worden deze resultaten uit wetenschappelijk onderzoek besproken in het licht van de alledaagse praktijk. Ook het aanbieden van concrete handvatten voor de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Leerdoelen

Een update geven van de laatste wetenschappelijke evidentie met betrekking tot het klinisch onderzoek en revalidatie van de meest voorkomende schouder aandoeningen. De cursus zal opgebouwd worden aan de hand van 3 vragen per schouder aandoening: 

 1. Wat is deze aandoening juist?  
 2. Welke info uit het klinisch onderzoek is belangrijk?
 3. Wat is de huidige best-evidence behandelstrategie? 

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 599,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 12 punten Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF) en 14 punten Kwaliteitsregister Paramedici (oefentherapeuten)

Registers: Algemeen, manueel en sport

Programma

Datum: 18 april 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur
Datum: 19 april 2023
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

Dag 1

 1. Inleiding (epidemiologie, kinesiologie, …)
 2. Rotator cuff gerelateerde schouderpijn
  1. Assessment
  2. Evidence-based aanpak
  3. Post-operatief opties (vb. rotator cuff herstel en subacromiale decompressie)
  4. Praktische workshop
 3. Schouder prothese
 4. Acromioclaviculaire en Sternoclaviculaire aandoeningen
 5. Vragen

Dag 2

 1. Frozen Shoulder
  1. Assessment
  2. Evidence-based aanpak
  3. Post-operatief frozen shoulder
  4. Praktische workshop
 2. Chronische schouderpijn
 3. Schouder instabiliteit
  1. Assessment
  2. Behandeling
  3. Post-operatief (Laterget procedure)
  4. Praktische workshop
 4. Out-of-the box benaderingen
 5. Vragen

Docenten

Prof. dr. Filip Struyf

Prof. dr. Filip Struyf

Filip Struyf (PhD, MSc, PT) is sportfysiotherapeut, en hoogleraar aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen (België). Zijn jarenlange onderzoeksexpertise ligt met name op het gebied van schouderklachten, meer bepaald op gebied van rotatorcuff tendinopathiën, frozen shoulder, schouder arthroplastie, scapula dyskinesia en chronisch schouderpijn. Over deze onderwerp heeft hij tal van internationale en nationale publicaties op zijn naam. Hij is eveneens actief als spreker op nationale en internationale cursussen en congressen. Hij is bestuurslid en mede-oprichter van het Schoudernetwerk Vlaanderen en redactielid van het tijdschrift “Sport en Geneeskunde”. Volgens Expertscape (http://expertscape.com/ex/shoulder+pain) de Nr.1 in schouder pijn. 

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en oefentherapeuten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Diagnostiek en behandeling van de elleboog

De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen.

03 nov 2023
1 dag
Matthijs van Speybroeck

Handrevalidatie up-to-date: Flexor- & extensorpeesruptuur en -revalidatie

De 1-daagse opleiding ‘Handrevalidatie up-to-date: flexor- en extensorpeesruptuur en -revalidatie’ is een basisopleiding waarbij geen voorafgaande kennis vereist is. We starten vanuit de relevante anatomie van de hand en een overview van de (recente) literatuur om te komen tot het klinisch onderzoek en het behandelen van zowel flexor- als extensorpeesletsels.

14 jun 2023
1 dag
Maarten Stragier, Stijn Vangheluwe

Challenge of the sporting shoulder

(in voorbereiding)

01 jan 2024
2 dagen
Prof. dr. Annelies Maenhout, Kristien Depluverez

Combineren cursus ‘Rotator cuff related shoulder pain’ en ‘The unstable shoulder’

Neem deel aan de cursus 'Rotator cuff related shoulder pain' en 'The unstable shoulder - pearls and pitfalls' op dinsdag 4 april 2023 en woensdag 5 april 2023 en maak gebruik van de combinatiekorting.

04 apr 2023
2 dagen
Frederick Lanszweert
© Copyright 2023 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling