Toegepaste Ademfysiologie


Fysiek
€ 375,-
Datum: Vrijdag 28 juni 2024
Tijd: 09:00 - 17:00u
Locatie: Amsterdam
Docenten: Reinout van Vliet, Steven Zwerink

Algemene informatie

Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillende facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke patiëntenpopulatie.

Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren of belemmert onbewust in prestaties, slaap en herstelvermogen. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Deelnemers aan deze scholing verkrijgen gevorderde inzichten in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk maken zij kennis met de verschillen de facetten van ademfysiologie: de chemie, de anatomie, de neurologie allen direct in relatie met het bewegingsapparaat en focus op preventie en herstel. We doen diverse ademoefeningen en een ademtest. We bespreken welke observaties en vragen belangrijk kunnen zijn in de anamnese die nu worden overgeslagen. We bespreken de relatie tussen ademhaling en diverse fysiotherapeutische oefeningen en hoe het effect van deze oefeningen mogelijk verbeterd of verslechter door bewuste regulatie van de ademhaling.

Overige informatie

De cursus zal verzorgd worden in het Aristo Meeting Centre te Amsterdam (sloterdijk). Het Aristo Meeting Centre is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De cursus bedraagt € 375,- (vrijgesteld van BTW) inclusief lunch en lesmateriaal (digitaal).

Aristo Meeting Centre
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatie verleend 6 punten (Beroepsgerelateerd Fysiotherapie) Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF/SKF)

Kwaliteitsregister Paramedici: 7 punten

Ergotherapeuten, oefentherapeuten en logopedisten

 

Programma

Datum: 28 juni 2024
Tijd: 09:00 tot 17:00 uur

08.30 – 09.00 Inloop
09.00 – 10.00 Welkom, Kennismaking + Oefening #1
10.00 – 12.00 Ademfysiologie: de chemie, de neurologie en anatomie + Ademtest
12.00 – 12.45 Oefening #2
12.45 – 13.30 Lunch
13.30 – 15.00 Functioneel Ademhalen: Ademcoördinatie, neusademhaling oefening #3
15.00 – 15.20 Pauze
15.20 – 17.00 HRV, Coherent Ademhalen, Evaluatie, Afronding

Docenten

Reinout van Vliet

Reinout van Vliet

Reinout van Vliet is als revalidatiearts geïnteresseerd in de rol van ademhaling binnen de revalidatie. Hij is een ware verbinder en kijkt met een innovatieve blik naar de zorg en naar revalidatie. 

Steven Zwerink

Steven Zwerink

Steven heeft een verleden als topsporter, bekroond met een zilveren medaille tijdens het NK 2007 voor de 400m sprint en als lid van het nationale estafetteteam. Echter, pas jaren later na een levensveranderend ongeval in 2018 ontdekte Steven het ware potentieel van ademhalingstechnieken voor prestatieverbetering, stressreductie, versneld herstel en slaapoptimalisatie.

Steven realiseerde zich dat de sleutel tot optimale gezondheid en topprestaties vaak over het hoofd wordt gezien: de ademhaling. Niet alleen is onze ademhaling de spiegel van onze gezondheid, maar het is ook de toegangspoort tot ons zenuwstelsel en onze interne chemie. Vanaf dat moment is het zijn missie geworden om de kennis van ademhalingstechnieken uit diverse leerscholen verder te verspreiden in de wereld van sport, zorg en educatie. Hij volgde diverse trainingen en opleidingen bij instructeurs van o.a. de Wim Hof Methode, Buteyko, Epiphora Methode en Stig Severinsen.

Steven geeft tegenwoordig workshops en trainingen bij toonaangevende ziekenhuizen (o.a. MST en UMCG), fysiotherapie- en ergotherapiepraktijken, en in is veelgevraagd gastdocent bij o.a Saxion Hogeschool. Zijn multidisciplinaire benadering combineert jaren van topsportervaring met ondernemerschap en een diepgaande kennis van ademhalingsfysiologie. Zijn partners zijn onder andere Pro-F Fysiotherapie, Fyrtuoos Fysiotherapie en Daniels Tandheelkunde. Daarnaast werkte hij reeds met diverse voetbalclubs en spelers uit het betaald voetbal en met topsporters uit de atletiek, auto- en vechtsport.

Niveau / Doelgroep

Niveau

Post HBODoelgroep

Fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

Gerelateerde cursussen

Fascial manipulation method (Level 1)

Level 1 discusses the problems related to dysfunction of the locomotor system, by associating the densification of the Coordination Centers to conditions such as tendinitis, low back pain, lumbar disease, cervicalgia, carpal tunnel, headache, and so on.

14 nov 2024
3 dagen
Dr. Antonio Stecco

Diaphragm: a manual approach

Hoewel het diafragma een belangrijke regio is in het musculoskeletaal systeem, is het ook één van de meest onderbelichte zones/topics binnen de manuele therapie. Een adequate analyse en behandeling van deze structuur kan binnen jouw praktijk een grote meerwaarde betekenen in het behandelen van patiënten met specifieke musculoskeletale problemen.

29 nov 2024
1 dag
Msc. Wim van den Broeck

Chronische pijn

Chronische pijn heeft een gigantische persoonlijke en socio-ecenomische impact op patiënt en maatschappij.

21 nov 2024
2 dagen
Prof. dr. C. Paul van Wilgen, Amarins Wijma-Wester

Toegepaste Ademfysiologie

Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel.

10 dec 2024
1 dag
Steven Zwerink, Reinout van Vliet

 

© Copyright 2024 The Fysio Game | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling